Frågor och svar
Här kommer några vanliga frågor och svar som ställs när det handlar om att köpa eller sälja en fastighet eller bostadsrätt.
Vad ska jag tänka på när jag väljer fastighetsmäklare?
Titta på vilka som har sålt mycket i området och dess rekommendationer. Mycket information hittar du på hittamäklare och booli. Hör dig också för bland vänner och bekanta som har egna erfarenheter av olika mäklare.
Var noga med att se över hur mäklaren marknadsför ditt objekt och vilket upplägg som föreslås. Kom ihåg att mäklararvodet är avdragsgillt och inte alltid det mest väsentliga i en bostadsaffär utan vad mäklare faktiskt kan få ut för slutpris. En mäklare med skinn på näsan som kan argumentera för din bostad är att föredra.
Vem har undersökningsplikt?
Köparen har en mycket uttömmande undersökningsplikt enligt jordabalken. Ta därför alltid hjälp av en besiktningsman för bästa tänkbara resultat. Anticimex, LF Konsult och K-Konsult är några av det företag som verkar i närområdet.
Hur fungerar det med handpenningen?
Handpenningen är nästan alltid 10% av köpeskillingen och erläggs den dagen man skriver kontrakt eller några dagar efteråt.
Hur mycket är stämpelskatten/lagfartskostnaden på?
1,5% av köpeskillingen samt 825 kr i administrationsavgift.
Vad är pantbrev och vad kostar det?
Pantbrev eller så kallad inteckning på en fastighet är den summan som belastar eller har belastat fastigheten från byggåret. Ex kan du köpa ett hur för 2 000 000 kr som redan har inteckningar på 1 000 000 kr. Ska du då låna upp ytterligare 700 000 kr så tar banken en avgift på varje belånad kr på 2%, dvs en kostnad på 14 000 kr tillkommer på köpet.
Är mäklararvodet avdragsgillt på vinsten?
Ja till 100%
Är det alltid den som vinner en budgivning som får köpa?
Nej så behöver det inte vara. Det är alltid säljaren som bestämmer vem som ska få köpa sin fastighet. Det händer inte ofta men ibland finns fall då säljaren tar en annan än högstbjudande
Vad är en energideklaration?
Det är en dokumentation som ger en fingervisning om bostadens energiprestanda. Något som säljaren vid en försäljning är skyldig att tillhandahålla. Dessa ska upprättas och genomföras av en certifierad energiexpert. Syftet är att ge förslag och lösningar på hur man på bästa sätt kan effektivisera bostadens energiförbrukning. Alla energideklarationer hittar du på boverket.se