Att köpa bostad

Att köpa bostad är inte alltid så lätt! Vilken typ av hus vill man ha, hur stort vill jag bo, vilket område är lämpligt? Vad säger banken? Det kan vara bra att hålla koll, ta in fakta och börja jämföra. För rätt var det är så är det din tur att slå till och då måste du vara förberedd och kunna ta ett snabbt beslut.

Här nedan presenterar vi köpet i tre steg, före, under och efter.

Före;

Idag går bostadsaffärerna relativt snabb och då är det bra att vara förberedd, ha talet med din bank och att du har ett aktuellt lånelöfte. Ibland startar budgivningar väldigt snabb och att vänta på en banktid kan göra att du inte hinner vare med. Prata med din bank och bestäm en smärtgräns du ska stanna vid. Det kan vara bra att räkna med marginaler genom att lägga på någon procent ifall räntan kommer att höjas på sikt.

Undersök området och gå på flera visningar

Visst kan bostadsmarknaden vara knepig, men med en mäklares hjälp kan du sitta tryggt i båten.

Mäklaren hjälper dig få koll på nuvarande marknadssituation och prisstatistik i området du intresserar dig för. Dessutom presenteras detaljerad områdesfakta i våra bostadsbeskrivningar. Du kan även ta hjälp av ex boolo.com för att jämföra andra försäljningar i området el på den exakta adressen.

Vill du få ytterligare en känsla för området är det bra att promenera i kvarteren och att prata med folk som redan bor där. Hur ser kommunikationerna ut? Finns skola, affär, förskola och gym i närheten?

Att gå på flera visningar kan vara bra för att känna efter vilket typ av hus du vill ha. Enplansvilla, funkishus, trähus, stor eller lite trädgård osv. Vill du har grannar runt knuten eller är du kanske ut efter ett mer enskilt läge. Är fastigheten som du tittar på rätt för dig meddela mäklaren så får du fortsatt uppdatering om vad som händer.  

Under;

När du ska köpa bostad vill du självklart att det ska kännas tryggt. Besiktning, budgivning och köpekontrakt är alla viktiga bitar som måste skötas på ett korrekt och säkert sätt.

Energideklaration

Sedan 2013 har det blivit lag på att säljaren måste energideklarera bostadens energiprestanda. Det är ett mått på hur mycket energi byggnaden kräver och ger en fingervisning om vilka löpande kostnader du kan förvänta dig. Du får dokumentationen av mäklaren men alla energideklarationer ligger även på boverkets hemsida.

Dom upprättas av en oberoende certifierad besiktningsman. Fördelen med energideklarationer är att du som köpare får tips på hur du på bästa sätt kan effektivisera energiförbrukningen för huset. Det kan vara alltifrån att byta energikälla från ex olja till bergvärme till att installera en luftvärmepump eller som ibland att du bara tätar fönster och dörrar med tätningslister.

Boendekalkyl

Det kan vara bra att sätta sig ner och göra en generell boendekalkyl på hus som ligger i det spann som du vet att du har råd att köpa. Räntan och ev amortering har du i detta skede troligen redan gått igenom med din bank. Det tillkommer dock några poster som kan vara värd att se över:

  • Lagfartskostnad som är 1,5% på köpeskillingen
  • Pantbrev på 2% av det belopp som tas ut. Dvs finns det redan pantbrev på 1 mkr och du ska totalt låna 1,5 mkr så tillkommer en kostnad på 10 000 kr (2% på 500 000 kr)
  • Vatten, el, renhållning, försäkring, sotning och eventuella samfällighetsavgifter. Normalt på en vill är en genomsnittlig kostnad mellan 2500-3500 kr/månad
  • Ev framtida renoveringar och reparationer kan vara bra att inkludera i kalkylen

Undersökningsplikt

Som köpare har du undersökningsplikt när du köper ett hus. Det innebär att du måste besiktiga huset för att få reda på vilka eventuella fel och brister som är möjliga att upptäcka. Därför ligger det i ditt eget intresse att noggrant undersöka fastigheten som du vill köpa. Eventuella fel och brister som upptäcks vid besiktningen kan ge avdrag på priset. De kan också bli åtgärdade av säljaren. Det viktiga är att det finns papper på alla kända problem.
Vi hjälper dig att få kontakt med kunniga besiktningsmän där du bor och du kan läsa mer om köparens säljarens ansvar här. På orten finns bla Anticimex, LF konsult och K-Konsult.
Fel i fastigheten som du inte har haft anledning att räkna med och inte heller borde ha kunnat upptäcka vid en besiktning brukar betecknas som dolda fel. Dessa fel skall ha funnits vid köptillfället och det är köparen som har bevisbördan.
Säljaren kan vara ansvarig för dolda fel som upptäcks inom tio år efter försäljningen och du kan därmed ställa ett ersättningskrav mot säljaren under denna period. Det är därför vanligt att säljaren tecknar en försäkring kring detta.

Budgivning

Budgivning innebär att en eller flera som vill köpa lägger bud och kanske bjuder över varandra, tills en av dem blir överens med säljaren om ett pris. För dig som är i köptagen är förtroendet för processen som allra viktigast i det här skedet av bostadsaffären. Jag brukar normalt sätta en tid för hur länge budgivningen kommer att hållas, men det är alltid säljarens beslut att avsluta när helst dom vill. Säljaren kan även i vissa fall välja en annan budgivare än den med det högsta budet. Buden aviseras via sms, mail och läggs synliga på nätet.

Skriva köpekontrakt

När budgivningen är klar skall ett köpekontrakt upprättas enligt lagens alla föreskrifter. Är du osäker över vad som skall ingå är det bra att du ställer frågor. Mäklaren informerar även alla parter om innebörden i alla paragraferna genom att tillsammans muntligen läsa igen kontraktet. Nästan alltid samlas både köpare och säljare på mäklarens kontor för att skriva kontraktet. Bra att veta är att i ett köpekontrakt kan man villkora om att ex försäljning av sin egna bostad måste komma till stånd eller att en besiktning skall genomföras och godkännas innan kontraktet är helt bindande. Dessa villkor kallas för svävarvillkor.
När köpekontraktet skrivs betalar du som köpare handpenningen (i regel 10% av köpeskillingen). Full betalning sker på tillträdesdagen.

Efter

Grattis till din nya bostad!

I glädjen över ditt nya hem vill vi bara påminna om några viktiga saker. Till exempel kan din hemförsäkring behöva ses över och det kan också vara klokt att lägga undan en slant varje månad till framtida underhåll.

Läs alla tips nedan!

Försäkring

Kom ihåg att skaffa en hemförsäkring som är rätt frör din nya bostad. För dig som köper ex en bostadsrätt är det viktigt att kolla med föreningen om dom står för det sk ”bostadsrättstillägget” annars är det en komplettering som du måste göra till din hemförsäkring. I princip alla HSB föreningar bjuder bostadsrättsägaren på detta.
Att vara rätt försäkrad betyder inte att man måste ha alla skydd som finns, däremot de som behövs. Kolla gärna med olika bolag och var noga med att välja någon som har skadereglerare på plats och kan komma snabb om något händer.

Framtid

Glädjen att ha köpt en ny bostad skymmer ofta det mesta. Ett bra förslag kan var att börja spara för framtida renoveringar och reparationer genast. Med all säkerhet kommer du att behöva göra en och annan investering för att din bostad ska behålla och kanske öka standarden.

Värdering

Har du köpt en bostad med renoveringsbehov så kommer jag givetvis ut och värderar upp bostaden när du är klar. Då kan du gå till din bank och lägga om din lån och kanske få ett värde som gör att ev topplån försvinner.

 

© Mäklartorget - Åsa Andersson 2019 Personuppgiftspolicy