Mäklartorget fick sälja Avholmsberget

Ända sedan 1940-talet har Avholmsberget i byn Avholm i Hälsingland varit en plats dit människor sökt sig för att njuta av den storslagna utsikten över Dellensjöarna. 1964 blev Ove Östbergs far, som ägde marken, kontaktad av dåvarande Bjuråkers kommun som frågade om de fick arrendera mark av honom för att bygga en kaffestuga på berget. Det fick de.

Oves far drev därefter verksamheten på berget fram till 1989 då sonen Ove tog över. Ove och hans fru Marie drev därefter verksamheten i 25 år fram till år 2015. Sedan dess har de arrenderat ut verksamheten till olika krögare och Ove har varit vaktmästare. I höstas bestämde de sig för att försöka sälja. Uppdraget gick till Åsa Andersson på Mäklartorget.

Ove Östberg är född och uppvuxen i byn Avholm precis nedanför Avholmsberget. Marken där restaurangen ligger idag ägdes av Oves far och hela Oves liv har präglats av verksamheten uppe på berget. Det var därför med väldigt dubbla känslor han och hans fru Marie bestämde sig för att sälja.

- Vi kände att det var dags, vi är ju inga ungdomar längre, berättar Ove. Trots att det varit väldigt roliga och utvecklande år så har det varit hårt arbete också, sju dagar i veckan. Vi har haft otroligt trevliga gäster och härlig personal. Det kommer vi tänka tillbaka på med glädje.

Verksamheten på Avholmsberget har utvecklats enormt sedan 1960-talet. Från en enkel kaffestuga till en restaurang med fullständiga rättigheter och plats för 100 matgäster. I fastigheten ingår också en lägenhet på 150 kvadratmeter med en altan med enastående utsikt över Dellensjöarna. Ove och Marie har försökt sälja fastigheten tidigare, första gången redan för 15 år sedan. Av olika skäl har försäljningen aldrig lyckats. Förrän nu. Under våren blev det klart att Hudiksvalls kommun köper marken och fastigheten på Avholmsberget.


- De har hela tiden varit väldigt viktigt för oss att sälja marken och fastigheten till någon som vill utveckla verksamheten vidare och fortsätta ha öppet för allmänheten, berättar Ove. Vi är därför väldigt glada att Hudiksvalls kommun blir nya ägare av Avholmsberget, säger Ove.

Den som hjälpte dem med försäljningen var Åsa Andersson på Mäklartorget. Då både Ove och Marie var bekanta med Åsa sedan tidigare kändes det naturligt att kontakta henne när de bestämt sig för att sälja.

- Vi kände oss väldigt lugna och trygga med Åsa genom hela processen, berättar Marie. Hon är kunnig, pålitlig, snabb och hörde av sig regelbundet och berättade hur det gick. Det uppskattade vi väldigt. Vi har bara positivt att säga om vårt samarbete och kan varmt rekommendera Åsa till andra som går i försäljningstankar.

- Det är ett stort förtroende att få sälja ett sådant här objekt, berättar Åsa Andersson. Jag är själv välbekant med Dellenbygden sedan barnsben och har besökt Avholmsberget i princip varje år. Och att få jobba med ett objekt som är känt för så många och dessutom en av Hälsinglands mest välbesökta platser har känts som ett riktigt prestigeuppdrag. Nu blev utgången den allra bästa med Hudiksvalls kommun som ny ägare. Givetvis känns det lite extra roligt att ha lyckats sälja det, med tanke på att Ove och Marie försökt sälja det flera gånger tidigare utan att lyckas.

I dagarna flyttar paret Östberg från lägenheten på Avholmsberget till sommarhuset i Fönebo. Det blir deras permanenta boende framöver.  

- Nu väntar en ny fas i livet. Vi ser fram mot lediga dagar tillsammans och tid att umgås med familj och vänner, säger Marie.

Hudiksvalls kommun tillträder fastigheten 31 juli 2020.

 

Tillbaka

© Mäklartorget - Åsa Andersson 2019 Personuppgiftspolicy