”Att hjälpa mina kunder att göra riktigt bra affärer är det som driver mig”

Efter 10 år i branschen slog fastighetsmäklare Åsa Andersson i Hudiksvall upp dörrarna till sin egen mäklarbyrå, Mäklartorget. I företaget hjälper hon privatpersoner att köpa och sälja villor, fritidshus och bostadsrätter framförallt i Hudiksvalls kommun. Nu har ett år gått. Här summerar Åsa det första året i egen regi samt vad det är som driver henne i rollen som fastighetsmäklare.

Hur har det första året varit?
Glädjande nog har det gått väldigt bra. Initialt var jag lite orolig att jag skulle ha svårt att hävda mig i konkurrensen som egen, men jag ligger kvar på samma nivå som tidigare, både vad gäller antal sålda objekt och omsättning, så det känns toppen! Kunderna verkar nöjda och tipsar andra, de allra flesta uppdragen får jag på rekommendation.

Vad är det bästa med att driva eget?
Det roligaste jag vet är att få hjälpa mina kunder att göra riktigt bra affärer. Skillnaden nu jämfört med tidigare, är att jag har mer tid att följa affären från början till slut. Det gör att jag kommer närmare mina kunder. När jag var ägare och franchisetagare inom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gick mycket tid till mina medarbetare, interna möten, administration och rapportering. Nu har jag bara mig själv att sköta, vilket gör att jag kan lägga betydligt mer tid på försäljning och kundkontakt, de delar jag tycker bäst om. Något annat jag värdesätter är möjligheten att jobba utan att vara knuten till några speciella samarbetspartners eller leverantörer. Jag styr min egen tid och kan jobba var, när och hur jag vill, det är en otrolig frihet i det.

Har du stött på några utmaningar?
Inte direkt. Jag har försökt hitta min nisch genom att synas på rätt ställen och i rätt kanaler. Det är lite svårt innan man vet vad som fungerar, men nu känns det som jag hittat min väg. Våren är normalt högsäsong för oss mäklare, men i år blev det lugnare än vanligt i mars och april på grund av coronapandemin. Jag har anpassat min verksamhet enligt gällande riktlinjer så att mina kunder kan fortsätta att komma till mina visningar och känna sig trygga. Bland annat erbjuder jag enskilda visningar och är noga att hålla avstånd. Nu från maj rullar det på bra igen och jag ser inga tendenser till varken prisnedgång eller minskad efterfrågan. 

Ser du några nackdelar med att vara egen?
Det kan vara lite sårbart att vara själv, till exempel om jag skulle bli långvarigt sjuk. Jag kan inte heller sticka iväg på en långsemester hur som helst. Ibland kan jag sakna en kollega att diskutera branschspecifika frågor med. Förutom det så ser jag bara fördelar.

Hur kom det sig att du blev fastighetsmäklare?
Jag har arbetat med försäljning större delen av mitt yrkesverksamma liv och har alltid älskat kontakten med kunden och affären. 1990 började jag på bygginformationföretaget Sverige Bygger i Hudiksvall och blev därefter kvar i företaget i nästan tjugo år i olika roller. Till en början jobbade jag som undersökare men efter några år kom jag in för försäljning, något jag tyckte var både roligt och dessutom var riktigt bra på. Mellan åren 1997 och 2001 bodde jag i Stockholm och arbetade då med stora kunder inom Sverige Bygger. Under dessa år utbildade jag mig även i marknadsföring och träffade där ett gäng roliga fastighetsmäklare. Där och då fick jag upp ögonen för fastighetsmäklaryrket men det skulle dröja ända till 2006 innan jag själv började utbilda mig till mäklare. Jag hade då flyttat tillbaka till Hudiksvall och parallellt med studierna jobbade jag heltid på Sverige Bygger och var dessutom småbarnsmamma. Det var en hektisk men samtidigt väldigt rolig tid. Första mäklarjobbet fick jag 2009 då jag började på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. De första åren som anställd, 2012 blev jag VD och 2016 köpte jag det och drev bolaget i franchiseform fram till 2019 då jag startade Mäklartorget.    

Hur tror du resten av år 2020 kommer att utveckla sig?
Givetvis känner jag en viss oro kring det som händer runt om i världen och i Sverige men bostadsmarknaden känns än så länge stabil. Mars och april var lite avvaktande men nu har det tagit fart igen. Det känns som att jag hittat min nisch och tagit min position på marknaden. Varumärket, logotypen och rutinerna är på plats så nu kan jag ägna all tid åt mina kunder. Det är fullt fokus uppåt och framåt.

Vad tänker du om framtiden?
Om jag blickar fram några år tror jag att Mäklartorget finns kvar i Hudiksvall. Jag har även börjat sälja hus uppe i fjällen. Jag köpte en lägenhet i Vemdalen i vintras och tänker börja sälja där under vintrarna när det är lågsäsong här hemma. Jag drömmer även om att sälja utomlands något år, kanske i Spanien. Det får dock vänta några år tills sonen flyttat hemifrån och står på egna ben. Fastighetsmäklare är ett yrke man kan ha länge. Det blir en del av livet som går att kombinera med mycket. Jag får träffa så många trevliga människor och vistas i härliga miljöer. Så länge jag känner att det är roligt och allt flyter på kommer jag att fortsätta jobba.  

Tillbaka

© Mäklartorget - Åsa Andersson 2019 Personuppgiftspolicy